Pentru a vedea cum aceasta expresie comuna poate fi departe de adevar (mai ales daca cadoul este destinat unui copil), poti face un experiment simplu.

Ofera-i copilului cateva carti pentru copii cu o ocazie speciala (zi de nastere, Pasti, Anul Nou, etc.). Alege sa fie cele mai frumoase, cele mai interesante si mai viu ilustrate. Vei fi surpins daca copilul se va bucura pe moment si pe urma o va uita pe un raft? Din pacate acest caz se mai intampla.

Pentru a alege carti copii potrivite si care chiar sa starneasca bucuria si dorinta de a citi cat mai repede, trebuie sa intelegem cum gandesc copii:

Retine ca pentru un copil, o sarbatoare nu este doar o mare bucurie, ci si o situatie stresanta.

In ajunul sarbatorii, chiar si cel mai calm copil se dovedeste a fi mai capricios, mai agitat si mai sensibil.

Copiii isi doresc cadouri care evoca emotii rapide: cum ar fi o jucarie noua.

Lor le vine greu sa aprecieze imediat placerea amanata in timp: cartea pe care o vor citi candva impreuna cu parintii sau chiar singuri.

Inainte de a alege o carte, intreaba parintii (sau intreaba-te pe tine insuti) ce carti i-au citit recent copilului si ce edituri pentru copii prefera.

Daca au continuare, esti salvat imediat! Ce subiecte prefera copilul (basme, povesti despre animale, despre copii, povesti de noapte buna)? Care sunt personajele lui preferate (deseori sunt transversale, adica intalnite in multe basme: zane, dragoni, pisici, ursi, frati sau surori mai mari, bunici)?

Intereseaza-te de perseverenta copilului, deoarece pentru un cititor care poate asculta nu mai mult de 5 minute la rand, un basm greu se va dovedi a fi un cadou complet inutil.

Sau poate si invers: o carte ilustrata va parea ridicola unui copil care poate asculta ore intregi carti voluminoase cu un complot complex.
Totodata, cartea ar trebui sa fie adecvata varstei si intereselor copilului.

Gasirea cartii perfecte este doar jumatate din lupta.

Revezi punctele 1 si 2 si incearca sa nu ai asteptari prea marti. Gaseste carti cu personaje care intriga, povesti care transmit spiritul sau starea de spirit a lucrarii si din care un copil are ce invata.

Acesta este cel mai simplu mod de a oferi o carte ca o bucurie.

Astfel, cadoul care ia forma unei carti este conceput pentru a gasi un raspuns emotional. Fii emotionat atunci cand alegi! Da-ti frau liber fanteziei! Trezeste copilul din tine si aminteste-ti cum ai vrut sa ai pudra magica de la Peter Pan sau sa fii o mica printesa sau zana.

Cel mai bun cadou pentru un copil este alcatuit din surpriza, bucurie, magie si un varf de fantezie.

4 thoughts on “Cum sa le oferi copiilor carti pentru copii

  1. Ma bucur sa citesc un astfel de articol bine documentat, care aduce informatii noi si relevante. Este important sa discutam despre subiectele abordate aici si sa constientizam impactul lor asupra societatii. Felicitari autorului pentru munca depusa si pentru modul in care a reusit sa transmita mesajul cu claritate.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva ampla asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa aduca in prim-plan aspecte importante si sa le explice intr-un mod clar si accesibil. Sunt impresionat de profunzimea cercetarii si de modul in care sunt prezentate datele statistice.

  3. Mi-a placut foarte mult modul in care autorul a abordat subiectul amenajarii gradinii in stil rustic. Ideile prezentate sunt usor de implementat si cu siguranta vor aduce un plus de frumusete spatiului verde. Abia astept sa incerc cateva din sugestiile mentionate in articol.

  4. Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii valoroase despre cum sa iti amenajezi gradina in stil rustic. Sunt impresionata de ideile creative prezentate si ma simt inspirata sa imi transform si eu gradina intr-un loc placut si relaxant.

Comments are closed.